About

Στον παρόντα ιστότοπο παρουσιάζονται σε ηλεκτρονική μορφή τα επιστημονικά βιβλία και άρθρα του Βαγγέλη Δ. Πανταζή. Κάνοντας κάθε φορά κλικ στο εξώφυλλο του εκάστοτε βιβλίου (δεξιά στήλη) ή άρθρου (κεντρική στήλη), είτε θα εμφανιστεί αμέσως το πλήρες αρχείο PDF της δημοσίευσης (σε περιηγητές [browser] που έχουν ενσωματωμένο πρόγραμμα προβολής αρχείων PDF) είτε ο περιηγητής σας θα σας προτρέψει να αποθηκεύσετε πρώτα το αρχείο για να το ανοίξετε μετά με το πρόγραμμα προβολής αρχείων PDF του υπολογιστή σας.

Ο Βαγγέλης Δ. Πανταζής γεννήθηκε το 1947 στο Μονολίθι  Ιωαννίνων. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Νυμφευμένος από το 1980 και πατέρας δύο τέκνων. Δικηγόρος Αθηνών από το 1975 μέχρι το 2011.
– Από το 1985 μέχρι το 2011 ήταν νομικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης (σήμερα Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης) με σχέση έμμισθης εντολής.
– Το 1997 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (η διδακτορική διατριβή του με θέμα Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  βαθμολογήθηκε με Άριστα).
– Για 3 χρόνια (2002-2005) δίδαξε Ιστορία των Γεωγραφικών Ιδεών στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας, Μυτιλήνη).
– Έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορα πανεπιστημιακά και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια.
– Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε φιλολογικά, ιστορικά, αρχαιολογικά κ.ά. περιοδικά (KLIO, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, CORPUS, ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ, ΔΙΑΒΑΖΩ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ, ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, THE BOOKS’ JOURNAL κ.ά.) και εφημερίδες (ΑΥΓΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, BHMA).

Τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα βιβλία του είναι:
-ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ, εκδ. ΚΑΛΒΟΣ, Αθήνα 1989,
-ΟΜΗΡΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ τ. Ι. Ο εξομηρισμός της αρχαίας Ελλάδας και το πρόβλημα των Μυκηνών, εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, Αθήνα 1996,
-Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ, οι «ιερές» Εχίνες και το μυστήριο του χαμένου Δουλιχίου, εκδ. ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, Αθήνα 2002,
-ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΑ: Ερμηνεύοντας τα νέα ευρήματα, εκδ. ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ, Αθήνα 2006,
-“ΒΑΣΙΛΕΙΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ; Από τους qa-si-re-we της Γραμμικής Β στους pa-si-le-se της Κύπρου, Αθήνα 2009.

Advertisements
Σχολιάστε

4 Σχόλια

 1. Βασίλης Νικήτας

   /  Δεκέμβριος 12, 2015

  Αγαπητέ Βαγγέλη Πανταζή,
  τα θερμά μου συγχαρητήρια για το πρωτοποριακό έργο σου. Είναι εντυπωσιακές οι ερμηνείες που έχεις δώσει σε πολλά θέματα και πραγματικά ανοίγουν νέους ορίζοντες στην επιστήμη της Ιστορίας. Για παράδειγμα, οι ερμηνείες ότι στον Ομηρικό στίχο για την Ιθάκη, η λέξη «πανυπερτάτη» είναι σε δοτική πτώση, ότι το «ξανθός» στους αρχαίους Έλληνες αναφέρεται στα «κυματιστά» μαλλιά τους και όχι στο χρώμα τους, ότι η Ομηρική έκφραση «οίνοψ» πόντος αναφέρεται στην περπατησιά του μεθυσμένου και σημαίνει τον «κυματώδη» πόντο και όχι τον κρασάτο πόντο, ότι η «Μαύρη Αθηνά» του Bernal πέρα από κάποια λάθη στην ουσία στην ουσία αποτελεί επιχειρηματολογία που ανατρέπει το βόρειο αξίωμα ότι ο πολιτισμός ήρθε από Βορρά και ότι οι Έλληνες ήρθαν ως βόρειοι εισβολείς αφού έμειναν μια-δυο χιλιάδες χρόνια στις πεδιάδες της Ουγγαρίας (Γ. Μπαμπινιώτης) θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία για περαιτέρω ιστορική έρευνα.
  Εύχομαι νάσαι γερός και δυνατός και να συνεχίσεις το θαυμάσιο έργο σου.

  Με βαθειά εκτίμηση
  Βασίλης Νικήτας

  Απάντηση
 2. Ευχαριστώ θερμά. Συνήθως ερευνώ και καταγράφω για να λύσω τις προσωπικές μου απορίες. Χαίρομαι αν αυτό απαντά και στα ερωτήματα άλλων. Άρα κάποιο νόημα έχει και η δημοσίευση.
  β.π.

  Απάντηση
 3. Δίκιο και οπτική γωνία

   /  Φεβρουαρίου 17, 2016

  Αγαπητέ κ. Πανταζή,

  Google αυτές τις συντεταγμένες: 39.894950, 26.309030.

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη κάνεις το ίδιο λάθος με το Σλήμαν. Ερμηνεύεις τα γραπτά έχοντας σαν βάση λάθος χρονολογία των γεγονότων κι επομένως δεν λαμβάνεις υπόψιν σου μετέπειτα «πολύ σημαντικές» γεωλογικές αλλαγές. Δεν αμφισβητείς αρκετά προς όλες τις κατευθύνσεις.

  Το βουνό Ίδη βρίσκεται βόρεια της Τροίας. Ο ποιητής-ιστορικός-επιστήμονας το λέει καθαρά και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό ακριβώς εννοεί. Επομένως …κρατήστε και το χάρτη ανάλογα! Η αλλαγή που ανέφερα δεν είχε σχέση με το βουνό.

  Αυθεντικότητα και Αλήθεια πάνε μαζί. Χαίρομαι όταν ένας ιστορικός αμφισβητεί, ερευνά, καταγράφει και πολλές φορές αναθεωρεί την οπτική γωνία της ιστορίας του όταν μετά από δική του πολύπονη προσπάθεια πεισθεί. Μόνο τότε μπορεί να ονομασθεί αξιόπιστος και δίκαιος ιστορικός κι όχι σεναριογράφος ενός πολυπαιγμένου έργου.

  Σκοπός μου είναι να προκαλέσω σε ένα δυνατό μυαλό σαν το δικό σας την αμφισβήτηση που θα οδηγήσει πιο κοντά στην αλήθεια. Και το πιο δύσκολο να αμφισβητήσει και να διορθώσει δημόσια κανείς είναι τα δικά του λεγόμενα.

  Ευχαριστώ

  Απάντηση
 4. Χρήστος Τσαγγάλης

   /  Ιανουαρίου 15, 2017

  Αγαπητέ κ. Πανταζή,

  ονομάζομαι Χρήστος Τσαγγάλης και είμαι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. Θα είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε το email σας, για να επικοινωνήσουμε αναφορικά με μια πρόσκληση;

  Η διεύθυνσή μου είναι: xristos.tsangalis@gmail.com

  Με εκτίμηση,

  Χρήστος Τσαγγάλης

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: